Kommande möten



Årsmöte 28e februari 2023. Kallelse kommer.

Månadsmötet 21a mars 2023. Kallelse kommer.









































Kan fåglar tänka?

     Många har säkert sett en video från 1980-talet med den smarta Grå Jackon Alex och hans ägare och kompis Irene Pepperberg. Alex kunde tala om vilken färg eller form ett föremål hade och han kunde också använda siffror och svara på frågor om addition bland mycket annat. Irene Pepperbrg är en forskare som fått många efterföljare i ämnet fåglars intelligens.

     I en bok, som just kommit ut i svensk översättning, berättar författaren om kråkorna på Nya Kaledonien, som kan använda redskap, om de listiga mesarna i England som lärt sig - och lärt andra mesar - att hacka hål på mjölkflaskornas kapsyler för att komma åt den goda grädden. Det var på den tiden "the Milkman" levererade mjölken utanför dörren.

    Jennifer Ackerman heter författaren till denna bok: "Bevingad intelligens" som den heter i svenska översättningen. Hon har 30 årserfarenhet av att skriva om natur och vetenskap på ett begripligt sätt och har rest runt hela jordklotet och iintervjuat forskare för att samla material till den här boken.

     Hon har varit fascinerad av fåglar och deras beteende alltsedan barndomens tidiga fågelutflykter med sin pappa.

     Fåglar är alltså mycket smartare än vi har vetat förut och Jennifer Ackerman ger också en förklaring varför, med stöd av den mest aktuella forskningen.

    

"Själlands-rundan"

Vid vårt möte 11 december, straxt före jul, hade vi en trevlig samvaro med glögg och pepparkakor och passade på att  diskuterade om föreningens aktuella angelägenheter.

   Kalle Tenglin visade bilder och berättade från  Själlands-rundan - ett återkommande evenemang, då man har möjlighet att besöka flera av de danska  fågelutställnigar under en och samma helg.

 

Årets bilder!

Förhoppningen är att många medlemmar ska bidra med egna bilder från året som gått när vi närmar oss slutet på 2019! Kanske kan vi arrangera en egen fototävling på detta tema om ett år? Det är något att tänka på när du tar fram kameran nästa gång, för att  dokumentera någon händelse i ditt eget fågelhåll, eller kanske på  besök hos andra fågelvänner i Sverige eller på utlandsresan.



Ung Spix ara i ACTP's anläggning. Bils: Simon Degenhard för Aviarylife Magazine

Det här är den minsta underarten av barögd kakadua, som i sin tur är en av de minsta arterna bland de vita kakaduorna.